søndag 27. mars 2011

Grovbrød med gulrot

Ingredienser:

50 g gjær
1 liter lunkent vann
1,5 dl revet gulrot
2 ts salt
2 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
7 dl grovt sammalt hvete
ca. 1 liter hvetemel
 
Rør gjæren ut i litt av det lunkne vannet i en bakebolle. Tilsett resten av vannet og ha i finrevet gulrot, salt, havregryn, solsikkefrø, linfrø og grovt sammalt hvete. Arbeid inn hvetemel til en jevn deig. Dekk til bakebollen og la brødet heve ca 45 min. Ha deigen på et bakebord og kna den godt. Del deigen i to og form til glatte brød. Legg dem i smurte former eller rett på stekeplate. Dekk til og la etterheve ca 1 time. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 °C i 40-50 minutter.

Smil-kjeks

"Et smil kan forandre en hverdag"
Så hvorfor ikke lage smil-kjeks til noen du ønsker å glede og fortjener noe ekstra godt? :-)

Oppskrift:
16 stykker

100 g mørk sjokolade
1 egg
3/4 dl sukker
3/4 dl brunt sukker
3 1/2 ss nøytral olje
ca. 2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/4 ts natron
16 biter smil-sjokolade

Legg smil-sjokoladen i kjøleskapet en times tid, slik at fyllet "stivner". Smelt den mørke sjokoladen over vannbad. Pisk egg, sukker og brunt sukker i en bolle. Tilsett mel som er blandet med bakepulver og natron. Rør inn den smeltede sjokoladen tilslutt.
Del deigen i 16 biter og rull hver bit rundt en smil-sjoklade sånn at deigen dekker godt, og legg bitene på bakepapirkledd stekeplate med god avstand imellom. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.

tirsdag 22. mars 2011

Kremet fiskesuppe

Ingredienser:

  • 600 g fisk i biter (gjerne en mix av forskjellige sorter)
  • ss margarin
  • 3 stk gulrot
  • 100 g kålrot
  • 150 g sellerirot
  • stk purre
  • 100 g persillerot
  • ss hvetemel
  • 1 boks matfløte
  • 10 dl vann eller fiskekraft
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Kutt alle grønnsakene i fyrstikklange lange staver eller i tynne skiver, og fisken i terninger på 2x2 cm.
2. Smelt margarinen i en kjele og fres grønnsakene 2-3 minutter på medium varme.
3. Strø over melet, vend inn og ha i all væsken. La det småkoke i ca. 15 minutter. Tilsett fisk og la det stå og trekke i ett par minutter. Smak til med salt og pepper og server med godt brød til.

mandag 21. mars 2011

Brokkolisalat med bacon og fetaost

 
En knallgod matsalat med mye smak i, godt brød passer bra til.

Oppskrift til 4 porsjoner:
1 stor brokkoli
2 hvitløksfedd
1 rød chili
200 g bacon
20-30 g ruccolasalat
200 g marinert fetaost
1/2 dl pinjekjerner

Dressing:
1 stk sjalottløk
3 ss balsamico
1 dl olivenolje
2 ss honning
salt og pepper

Del brokkolien i buketter, legg dem i en kjele med kaldt vann, kok opp. La brokkolien koke i 1 minutt (til de såvidt er møre) før du heller av vannet. Del baconet i små biter, stek det sprøtt og la det renne av på kjøkkenpapir etterpå. Del hvitløk og chili i tynne ringer og fres det i baconfettet til de akkurat blir myke, la det renne av på kjøkkenpapir også. Bland alt sammen med ruccola og fetaost i en bolle, dryss pinjekjernene over.

Dressing: Finhakk sjalottløken og bland godt sammen med de øvrige ingrediensene, smak til med salt og pepper. La stå kjølig i minst 10 minutter. Drypp over salaten ved servering.

Foccacia

Bruk halv porsjon av grunndeig for å lage to små foccacia som du kan fylle med det du liker best, her har jeg laget to forskjellige typer.

Sånn gjør du det:
Etter første heving deler du deigen i to og lager runde boller som du klemmer flat (ca. 2 cm tjukke) med hendene eller med kjevle. Legg de på stekebrett og la de hvile i 10 minutter. Lag hull i brødene med fingrene og legg på evt. topping, deretter hell over god olivenolje og maldonsalt. Stekes midt i ovnen ved 250 grader i 8-10 minutter.


FORSLAG TIL TOPPING

Løktopping (nok til ett av brødene):
Skrell en rødløk og skjær den i så tynne skiver som mulig. Stek den i olivenolje i varm stekepanne til den er blitt myk, rør hele tiden! Hell deretter i 1 ss balamico, dryss over 1/2 ts tørket timian og litt salt. Stek videre til basamicoen er fordampet, pass på å røre hele tiden så ikke løken brenner seg. Legg oppå brødet før steking, ha litt mer olivenolje og litt maldonsalt på toppen.

Grissini


Sprøtt tynt brød som lages av grunndeig, og passer til det meste (forskjellig dip, supper, salater m.m.) Fint å lage dersom man har litt deig til overs, blir veldig mye å lage av hele oppskriften. Holder seg ca. 2 uker i lufttett boks.

Sånn gjør du det:
Etter første heving av deigen, kjevler du den ut til en 1 cm. tjukk deig. Bruk et pizzahjul til å skjære opp deigen i 1 cm brede strimler, rull strimlene i sesamfrø og legg de på et stekebrett. Hev i 30 minutter. Stekes ved 200 grader i ca. 10 minutter, de skal tørke ut og bli sprø.

Grunndeig brød

Her er en basisdeig som kan brukes som grunnlag til mange typer brød, pizzabunn, rundstykker, foccacia, grissini, landbrød m.m.

Oppskrift:
1 pk gjær
6,5 dl lunkent vann
30 g salt
30 g honning (eller sukker)
2 ss olivenolje
500 g hvetemel
500 g semolinamel (kan erstattes med hvetemel)
Mel til utbaking

  1. Løs opp gjæren og honningen i det lunkne vannet
  2. Tilsett olivenolje, salt og jobb inn melet litt etter litt til du har en smidig deig som slipper sidene på bollen (kna i minst 5 minutter). Mulig du behøver mindre eller mer mel enn det som står oppgitt!
  3. Lag et snitt i deigen og la den heve seg dobbel så stor på et lunt sted (40 min. - 1,5 t).
  4. Etter hevingen slår du ned deigen og knar den du har fått ut all luften i den.
  5. Form deigen slik du vil ha den, og setter den til heving igjen til den er dobbel så stor. Lager du pizza har du på toppingen og steker den ferdig med en gang.
  6. Steketemperatur og lengde kommer an på hvilken brødtype du lager, flere forslag kommer etterhvert!

søndag 20. mars 2011

Lune bær med marsmallows og sjokolade

 Ingredienser:
  • ca. 400 g blandet frosne bær, f.eks. bringebær, jordbær, rips, bjørnebær, blåbær m.m.
  • 100 g sjokolade (mørk, lys eller hvit, ditt valg!)
  • ca. 100 g marsmallows
Sett ovnen på 200 grader. Ha bærene i en ildfast form og sett inn i ovnen i 10 minutter, ta formen ut igjen og dryss over grovt hakket sjokolade og marsmallowsene. Stek videre i 5 minutter til. Server gjerne med is til. Enjoy!

Grovt brød

Oppskrift til 4 brød:
  • 1 liter syrnet skummet melk
  • 1 liter vann
  • 2 ss olje
  • 2 pk gjær (100 g)
  • 5 ts salt
  • 2 ts honning
  • 2 dl sesamfrø
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 2 dl linfrø
  • 6 dl hvetekli
  • 6 dl havregryn
  • 8 dl fin, sammalt rug
  • 14 dl fin, sammalt hvete
  • ca. 18 dl hvetemel 
  • Rull brødene i havregryn, solsikkekjerner og kli
Varm vann og melk til 37 grader (fingervarmt). Hell litt av væsken i en arbeidsbolle rør ut gjæren. Ha i resten av væsken og olje og tilsett salt, sukker, hvetekli, havregryn, sammalt mel og mesteparten av hvetemelet. Elt deigen til den er glatt, smidig og slipper bakebollen, 5-10 min i kjøkkenmaskin og 10-15 min for hånd. Dekk med plast og la deigen heve i 45-50 min, til dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bakebord, del den i to emner og kna til den blir smidig og form til brød. Rull brødene i havregryn, kli og solsikkekjerner før de legges i smurte former eller på stekeplate. Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i 30-40 min.

Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 40 min. Avkjøl brødene på rist.

lørdag 19. mars 2011

Pizza med spansk vri



Bunn:
1/2 pk gjær
3,5 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ss honning
2 ss olivenolje
ca. 1 liter hvetemel

Rør ut gjæren i det lunkne vannet, bland inn de øvrige ingrediensene og elt sammen til en smidig deig. Hev i minst en halvtime, gjerne en hel time om du har tid. Kjevl ut deigen og legg den på stekeplate/bakesten.

Tomatsaus:
liten boks tomatpure (140 g)
1/2 dl vann
1/2 ss salt
1 ss oregano
1/2 ss peppermix
noen dråper sitron

Rør sammen ingrediensene og smør utover pizzadeigen.

Topping:
ca. 200 g chorizo
ca. 50 g serranoskinke
1/2 paprika
1 liten rødløk
ca. 200 g revet ost, gjerne en blanding av forskjellige typer (jarlsberg, norvegia, parmesan, mozzerella)

Ha osten oppå tomatsausen først, deretter chorizo, serranoskinke, paprika og rødløk. Stekes ved 225 grader i 10-15 minutter.
Server med ruccola og hvitløksdressing!

Hvitløksdressing:
1 dl kesam
3/4 dl majones
1 fedd finhakket hvitløk
1 krm sennepspulver
sitronsaft
salt og pepper

Bland sammen kesam, majones, finhakket hvitløk og sennepspulver. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. La sausen stå å trekke i minst en halvtime.

Ovnsbakt frukt med mascarpone

Bruk 3-4 forskjellige typer frukt/bær, beregn såpass mye at det blir ca. 1,5 frukt pr. person (jeg brukte pære, banan og nektarin her. Andre forslag til frukt/bær som kan brukes er jordbær, plommer, fersken, ananas, aprikos, fiken, kirsebær). Del frukten i to, legg de i en lav ildfast form, dryss over hjemmelaget vaniljesukker* og noen dråper rom eller cognac. Grill/stek frukten i ovnen på sterkeste varme til frukten blir litt mykere - ca. 5 minutter.
Mens frukten stekes rører du en boks mascarponeost (250 g) sammen med 4 ss hjemmelaget vaniljesukker*. Legg den stekte frukten i porsjonsskåler og ha en klatt mascarpone over, litt revet sitron eller lime på toppen før servering.


* Hjemmelaget vaniljesukker lages enkelt ved å ha 250 g sukker eller melis og 1 vaniljestang i en hurtigmikser. Kjør på full hastighet i 2-3 minutter. Underveis må du stoppe mikseren og skrape ned innsiden en par ganger. Sikt blandingen og ha den i en lufttett boks. Mye bedre enn det kunstige vaniljesukkeret man kjøper på boks!

Hverdagsvafler

Oppskrift:
2 egg
7 dl melk
3 dl fin sammalt hvete
2 dl siktet hvetemel
1 ss sukker
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl lettrømme
2 ss smeltet smør

Pisk eggene lett sammen, tilsett halvparten av melken først så er det enklere å røre ut melet. Ha oppi de øvrige ingrediensene og resten av melken til slutt. La røren stå og svelle en halvtime før du steker vaflene.

fredag 18. mars 2011

Mangokylling

Oppskrift (4p):
4-6 kyllingfileter
1,5 dl vann
1 terning kyllingbuljong
2 ss soyasaus
1 stor purre
1,5 rød paprika
1 beger creme fraiche
2 ss mango chutney
1-2 ts sambal oelek
1 mango
evt. salt og pepper

Skjær kyllingfiletene i biter og brun de raskt i litt smør/olje i en gryte. Smuldre opp buljongterningen og tilsett sammen med vannet, soyasaus, paprika i biter og purre i ringer. La det få et oppkok og la det småkoke i 10 minutter. Hell på mer vann om det blir tørt. Tilsett mango chutney, creme fraiche og sambal oelek. Rør godt sammen, og la det småkoke i 5 minutter til. Tilsett mangoen i biter rett før servering. Du kan smake til med salt og pepper, men behøves som oftes ikke.
Server gjerne med ris, salat og godt brød!

OBS! Greit å være klar over at sambal oelken blir sterkere dess lenger den koker!

torsdag 17. mars 2011

Ostesuflé med skinke og purre

1 boks kremfløte
5 egg
350 g skinke
1 purreløk
400 g hvitost

Stivpisk fløten. Skill eggene, og stivpisk eggehvitene. Skjær skinken i terninger og purren i ringer. Riv osten og bland denne i kremen sammen med eggeplommene, skinken og purren. Tilslutt skjærer du eggehvitene i. Hell alt over i ildfast form og stek ved 160 grader midt i ovnen i 1 time. Serveres med salat til!

Tips! Denne retten passer godt til de som følger lavkarbo-diett ;-)

søndag 13. mars 2011

Skogsbærdessert

Ingredienser (4p):
2 dl kremfløte
200 g hvit sjokolade
1/2 vaniljestang
100 g mascarponeost
-
Frosne skogsbær etter smak
(Jeg brukte multer, bjørnebær og blåbær)


1. Fyll bær i fire glass.
2. Snitt vaniljestanga, skrap ut frøene og ha begge delene i en kasserolle sammen med fløten. Varm opp til rett under kokepunktet. Ta kasserollen av plata.
3. Bryt sjokoladen i biter og la den smelte i fløteblandingen. Når sjokoladen er oppløst, blander du inn mascarponeosten og rører blandingen jevn.
4.Ta ut vaniljestanga og hell den varme sausen over bærene i glassene.
5. La desserten stå noen minutter før du serverer den.

Tips! Bruker du litt større bær som bjørnebær eller bringebær, kan det være lurt å la bærene tine en halvtime på benken før du lager desserten.

fredag 11. mars 2011

Har en drøm..

Har en drøm om vedfyrt bakerovn, det skal jeg ha en dag. Brød og pizza bakt i en sånn ovn får en helt nydelig smak og skorpe, og kan absolutt ikke sammenlignes med brød bakt i vanlig ovn.
Koser meg med video og bilder enn så lenge, og fortsetter å drømme :-)



Potetgrateng med kjøttdeig (4p)


8-10 poteter
2 løk
500 g kjøttdeig
2 dl revet ost
1 ts salt
1 krm pepper
2 ts timian
2 dl fløte

Sett ovnen på 225 grader. Skrell poteter og skjær de i tynne skiver, hakk løken. Legg rå kjøttdeig, poteter, løk og halve av osten lagvis i en ildfast form. Dryss resten av osten over tilslutt. Stekes i ovnen til potetene er møre, ca. 45 minutter. Server med salat til.

mandag 7. mars 2011

Brownies med sjokolade og karamell

En veldig enkel oppskrift der det er bare å røre sammen ingrediensene, som gir den rette myke og litt klebrige konsistensen som en brownies skal ha. Så toppes det hele med melkesjokolade og karamellfudge. Nam! Oppskriften er til en liten langpanne.

Oppskrift:
200 g mørk kokesjokolade
200 g smør
3 dl sukker
4 egg
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen, ha i sjokoladen og la den smelte, rør blandingen jevn. Pisk sammen egg og sukker i en bolle (ikke til eggedosis!). Bland i den avkjølte sjokoladeblandingen, sikt i hvetemel og bakepulver. Rør sammen til en jevn deig. Helles i en liten bakepapirkledd langpanne. Stekes ved 175 grader på nederste rille i 30-35 minutter. Skal bare såvidt være gjennomstekt!

Med en gang du tar kaken ut av formen drysser du over grovhakket melkesjokolade og karamellfudge. (Jeg brukte karamellfudge som man finner i smågodt-hylla, ellers funger sikkert smørbukk fint også!)

Obs! Du kan selvsagt droppe denne toppingen, og servere browniesen som den er.

Pølse- og pastagrateng

Ingredienser:

500-600 g pølser
300 g pasta
400 g amerikansk
grønnsaksblanding
2 dl hvitost

Hvit saus:
2 ss smør
2,5 ss hvetemel
7 dl melk
muskat, salt og pepper

Kok pastaen og legg den i en ildfast form sammen med pølser i biter og grønnsaksblanding. Lag hvit saus ved å smelte smøret i en gryte, rør inn melet og tilsett melken. Rør klumpefritt og la sausen koke i ca. 10 min. Smak til med salt, pepper og muskat (trenger ikke mye!). Hell sausen over pastaen, pølsene og grønnsakene. Ost på toppen. Gratiner i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min.

fredag 4. mars 2011

Langdryge landbrød

Dette er brød som du må ha god tid for å lage, men den som venter på noe godt....

Du kan lage dem over kortere tid, men da må du bruker mer gjær. Det er ikke så enkelt å måle opp 5 gram med gjær som skal brukes her, men det er ikke så viktig at det blir helt nøyaktig, ca. går fint :-)
Ingredienser:
ca. 2 liter hvetemel
4 dl finmalt rug
3 ts salt
9 dl lunkent vann
1 ss honning
5 gram gjær

Tilberedning:
Bland 1,5 liter av hvetemelet og alt rugmelet sammen med saltet i en stor bolle. Varm vannet til det er lunkent, og bland inn gjær og honning.

Lag en fordypning i melet og bland inn vannet, litt etter litt, mens du rører det inn med en sleiv eller med hendene (kan også bruke kjøkkenmaskin). Når alt vannet er jobbet inn i melet, vil du ha en klissete deig. Elt forsiktig og la stå i et kvarters tid, så melet får tid til å trekke til seg fuktighet. Elt deigen. Er den veldig klissete, ha i mer mel. Elt i en halvtimes tid. Ha på plast på bollen og sett den på et sted uten trekk der temperaturen er stabil og rundt 20 grader. La den heve til den er dobbelt så stor. Dette tar mye tid, litt avhengig av temperaturen. Jeg lot den stå i 4-5 timer, men du kan godt la den stå over natta.

Løft ut deigen, del den i to eller tre og form den til fine, avlange brød. Dekk til med plast og kjøkkenhåndkle og la heve til de er dobbelt så store. Slå opp brødene en gang til, det vil si at du slår ut lufta av dem. Legg dem godt fra hverandre på et stekebrett og dekk til med et kjøkkenhåndkle (ikke plast den siste gangen). Varm ovnen til den er 220 grader. La brødene heve til de er dobbelt så store. Skjær grunne snitt i toppen av brødene med en tynn, skarp kniv og sett i ovnen. Skru ned varmen til 180 grader og stek i omtrent 45 minutter midt i ovnen.

Man tager hvad man haver - middag

Hadde ikke planlagt noen middag i går, så den ble ble slengt sammen av det jeg fant i skuff og kjøleskap. Resultatet ble spagetti med kyllingkjøttboller og tomatsaus.
Oppskrift til 4 p:

Kjøttboller:
400 g kyllingkjøttdeig
1/2 finhakket løk
1 ss persille
1/2 ts spisskummin
1 lite egg
1/2 ts salt
1/3 ts pepper
1/2 dl strøkavring

Bland sammen ingrediensene i en bolle, bruk gjerne hendene! Form farsen til små boller og stek i olje/smør i en stekepanne, trenger vel 10-15 min på middels varme for å bli ferdige.

Tomatsaus med grønnsaker:
1 finhakket løk
1 finhakket hvitløksfedd
1 selleristang i biter
1 raspet gulrot
1 boks hakkede tomater
1 liten boks tomatpure
1 buljongterning
1/2 dl vann
1 dl oliven
salt og pepper

Fres løk og hvitløk blank i en gryte, tilsett selleristang og gulrot og la det surre ett minutt til før du har oppi tomater, tomatpure, buljong og vann. La det surre i ca. 15 minutter. Ha i olivene de siste minuttene. Smak til med salt og pepper.

Server kjøttbollene og tomatsausen til spagetti eller pasta!

torsdag 3. mars 2011

Koftas


Oppskrift:
500 g kjøttdeig, helst av lam
1 hakket rødløk
1 hakket hvitløksfedd
1 egg
2 ts hakket rød chili
1 ss persille, tørket
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummin
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Ha kjøttdeigen i en bolle og arbeid inn de øvrige ingrediensene. Form farsen rundt grillpinner og legg på et stekebrett. Grilles i ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter - til de er gjennomstekt.

Falafel

Oppskrift:
600 g kikerter fra boks
1 hakket løk
2 hvitløksfedd, finhakket
1,5 ts malt spisskummin
1 ts salt
1-2 ss hakket persille
1-2 ss hakket mynte
1-2 ss hakket koriander
1-2 ts sambal oelek
4 ss maizenna
1 egg
olje til steking

Skyll kikertene i kaldt vann og la de renne av i sil. Ha ertene sammen med løk, hvitløk, krydder, urter, sambal oelek, maizenna og egg i en mikser, og kjør det raskt sammen. Form farsen til boller og stek i olje til de er gjennomstekt og har en fin farge.

Tzatziki


3 dl yoghurt naturell
1 slangeagurk
1 hvitløksfedd
salt
nykvernet pepper

Skrell slangeagurken (bruk potetskreller) og riv den grovt på rivjernet. Ha den revne agurken i et kaffefilter eller en sil, og la vannet renne av i ca.15 minutter. Finhakk hvitløkbåtene og bland med yoghurt og agurk. Smak til med salt og pepper.  La Tzatzikien stå minst 2 timer å trekke før den serveres.

Tabouleh


Oppskrift til 4 p:
3 dl kyllingbuljong
150 g couscous
2-3 ss hakket bladpersille, fersk el. tørket
2-3 ss hakket mynte
1 liten hakket rødløk
1/2 sitron, revet skall og saft
2 ss olivenolje
2 modne tomater i biter
salt og pepper

Kok opp buljongen, og rør i couscous. Ha på lokk og ta kjelen bort fra varmen. La det trekke i 5 min. Ha resten av ingrediensene i en bolle og bland sammen. Når couscousen er lunken, blandes den sammen med de andre ingrediensene i bollen. Smak til med salt og pepper.


Bacondadler


Dadler
Baconstrimler
Tannpirkere

Del både baconstrimelene og dadlene i to. Surr bacon rundt dadlene og stikk en tannpirker igjennom, bruk helst tannpirkere uten smak ;-)

Bak i ovn ved 225 grader i ca. 15 - 20 min.

Labne


8 dl gresk yoghurt
3 dl olivenolje
1 skivet fedd hvitløk
1 laurbærblad
1 ts rosmarin
1 ts oregano
salt
  • Hell yoghurten i et rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter over en sikt. Dryss over salt og rør. Sett sikten over en bolle la det stå i kjøleskapet et par døgn slik at væsken renner av.
  • Form yoghurten til små boller. Legg de på et fat og sett de i kjøleskapet i 3 timer så bollene tørker litt.
  • Ha bollene i et glass sammen med olivenolje, hvitløk og krydder. Marinér i kjøleskapet over natten. Servér!

Gresk salat

Ingredienser:

isbergsalat
tomater el. cherrytomater
agurk
rødløk
fetaost
oliven

Gresk pita


25 g fersk gjær
2,5 dl lunkent vann
2 ts salt
2 ss olivenolje
5 dl hvetemel

Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut med litt vann. Tilsett resten av vannet, olje, salt og nesten alt melet, og elt til du har en myk, smidig deig. La deigen heve på et lunt sted i en time. Elt deigen lett på melet benkeplate, og del den i 16 biter. Rull hver del til en ball. Strø litt mel på toppen av ballene, og bruk en kjevle eller hendene til å strekke og flate ut deigen til tynne, runde kaker på ca 12 cm i diameter. Legg dem på et oljet stekebrett. La dem hvile lunt mens du varmer opp ovnen til 275 grader.

Stek pitaene i 4 minutter, eller til de bobler opp og får litt farger. Avkjøl på rist, under et kjøkkenhåndkle.

tirsdag 1. mars 2011

Müsli

Ingredienser:
1 l havregryn
100 g hasselnøtter
100 g valnøtter
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
2 ts malt kanel
4 ss flytende honning

Ha nøttene i en brødpose. Knus eller rull over nøttene til de er finhakket. Bland sammen med de øvrige ingrediensen og bre alt utover i en langpanne som er dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter. Pass godt på müslien underveis og rør rundt minst tre ganger i løpet av steketiden, slik at blandingen blir jevnt ristet. Bland gjerne i en dl rosiner etter at du har tatt ut müslien av ovnen. Avkjøl i pannen og oppbevar frokostblandingen i en beholder med tett lokk.
Server med melk eller yoghurt.

Hjemmelaget tacokrydder

Ingredienser:
Nok krydder til 1 kg kjøttdeig 

1,5 ts salt
3 ts Spisskumin
1 ts koriander
 1 ts chilipulver
1 ts hvitløkspulver
2 ts paprikapulver
0,5 ts pepper

Dette krydderet smaker veldig godt, nesten som kjøpt, bare uten alle tilsettningsstoffene ;-)

Enkel ertesuppe

Oppskrift:
4 p

5-600 gram frosne grønne erter
1 løk
1 hvitløksfedd
olivenolje
1 liter kyllingkraft/buljong
En liten fløteskvett
Evt. bacon og parmesan

Skal du ha bacon i, bruner du den i gryta først, så tar du bitene ut og legger dem til siden. Hakk løk og hvitløk og stek den blank i gryten med litt olje. Ha i ertene, og hell over buljong eller kraft. Kok opp, og la det koke i noen få minutter. Når ertene er kokt, mos det hele med en stavmikser eller i en blender. Hell i fløteskvetten og smak til med salt og pepper.

Server med baconbitene og et dryss parmesan.