mandag 21. mars 2011

Grunndeig brød

Her er en basisdeig som kan brukes som grunnlag til mange typer brød, pizzabunn, rundstykker, foccacia, grissini, landbrød m.m.

Oppskrift:
1 pk gjær
6,5 dl lunkent vann
30 g salt
30 g honning (eller sukker)
2 ss olivenolje
500 g hvetemel
500 g semolinamel (kan erstattes med hvetemel)
Mel til utbaking

  1. Løs opp gjæren og honningen i det lunkne vannet
  2. Tilsett olivenolje, salt og jobb inn melet litt etter litt til du har en smidig deig som slipper sidene på bollen (kna i minst 5 minutter). Mulig du behøver mindre eller mer mel enn det som står oppgitt!
  3. Lag et snitt i deigen og la den heve seg dobbel så stor på et lunt sted (40 min. - 1,5 t).
  4. Etter hevingen slår du ned deigen og knar den du har fått ut all luften i den.
  5. Form deigen slik du vil ha den, og setter den til heving igjen til den er dobbel så stor. Lager du pizza har du på toppingen og steker den ferdig med en gang.
  6. Steketemperatur og lengde kommer an på hvilken brødtype du lager, flere forslag kommer etterhvert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar