lørdag 12. februar 2011

Tapas


Spanske kjøttboller i tomatsaus
ca. 20 stk.

Kjøttboller:
500 g kjøttdeig, storfe eller kylling
1 løk
2 fedd hvitløk
4 klyper frisk hakket persille
1 ts salt
½ ts pepper
1 dl brødrasp, noe mer om du bruker kylling
1 egg
1 skvett hvitvin (kan sløyfes) 


Finhakk hvitløken, skjær løken i småbiter og bland sammen med de øvrige ingrediensene. Lag små kjøttboller som stekes i panne i ca. 15 minutter eller i ovn ved 150 grader.

Tomatsaus:
½ løk
1 hvitløksfedd
1 boks hakkede tomater
1 selleristang
½ purreløk
1/2 rød paprika
1/2 grønn paprika
4 ss olivenolje
2 ss sukker
salt og pepper

Fres finhakket løk og hvitløk i oljen, og tilsett tomatene og hakkede grønnsakene i små biter. Rør om av og til. Når grønnsakene er blitt myke, tilsettes sukkeret, og sausen kokes i 10 minutter til. Smak til med salt og pepper. 


---------------------------

Asparges i serranoskinke:
Sett ovnen på 250 grader. Ta ønsket antall asparges og knekk av endene. Kok opp godt saltet vann og kok aspargesene i to minutter før du skyller de under kaldt vann i dørslag. Surr rundt en skive skinke rundt hver asparges og legg den i en ildfast form. Stek på øverste hylle i ovnen i 2-4 minutter.

----------------------------

Paprikasalat:
4p

1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
2 ss olivenolje
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss hakket persille

Sett stekeovnen på 250 grader. Del paprikaene i to, fjern kjerner og frø. Legg på brett/langpanne som er smurt med olivenoljeLegg på brett/langpanne som er smurt med olivenolje. Sett paprikaen i ovnen, og la den stå til den er mørk og nesten brent (10-15 minutter). Ta dem ut og legg aluminiumsfolie over og kjøl ned. Etter en stund, kan du flå skinnet av paprikaen. Del paprikaen i strimler, vend sammen med olivenolje, salt og pepper og finhakket persille.

------------------------------

"Jukseaioli"
Jeg synes vanlig aioli kan bli litt mektig, så her er en jukseutgave ;-)

1 dl lettrømme
1 dl lettmajones
1 fedd finhakket hvitløk
1 krm sennepspulver
sitronsaft
salt og pepper

Bland sammen rømme, majones, finhakket hvitløk og sennepspulver. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. La sausen stå å trekke i minst en halvtime. Serveres til poteter og brød.

-------------------------------

Fylte sjampinjonger:


5 store sjampinjong
1/2 løk
2 ss olivenolje
50 g chorizo
1 fedd hvitløk
3 ss finhakket persille
1 ts paprikapulver
salt og pepper


Rens sjampinjongene. Vri av stilkene, grav ut litt av innmaten og hakk det fint. Skrell og finhakk løken. Surr den sammen med sjampinjongstilkene i olje på middels varme til de blir myke. Tilsett finhakket chorizo, persille og hvitløk og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt, pepper og paprikapulver. Fyll sjampinjongene med pølseblandingen. Pensle en ildfast form med olje og legg sjampinjongene i. Stekes ved 200° C i 10 - 15 minutter.

-------------------------------
Canaripoteter


20 små poteter med skall
(viktig at disse er jevnstore)
1/2 l vann
1/2 liter grovsalt

Kok opp vannet. Ta i salt og godt vaskede poteter. La potetene koke til de er så vidt møre, ca. 15. minutter. Hell ut vann og salt og la potetene dampes et par minutter i kjelen uten lokk

2 kommentarer:

  1. Takk for tips til sauser og annet snadder! Har laget tapas hjemme jeg også, men mangler gode oppskrifter på sauser! Hvor finner du disse? Legg gjerne ut flere hvis du har! :-)

    SvarSlett
  2. Jeg bruker flere forskjellige varianter av tomatsauser både til poteter og kjøttbollene, synes egentlig en "ren" tomatsaus med kun løk og hvitløk er like god som den med paprika, men det er jo en smaksak :) Det er det sammen med aioli/jukseaioli jeg bruker mest som saus til tapas.
    De fleste oppskriftene finner jeg på nett + komponerer litt selv. Bacondadler bruker jeg også alltid å lage når jeg lager tapas, men dadler var jo ikke å oppdrive i Rindal, så ble ikke det i går. Ellers blir det litt forskjellig fra gang til gang.
    Hva bruker du å lage når du lager tapas, tar gjerne imot flere oppskrifter ;)

    SvarSlett