fredag 4. mars 2011

Langdryge landbrød

Dette er brød som du må ha god tid for å lage, men den som venter på noe godt....

Du kan lage dem over kortere tid, men da må du bruker mer gjær. Det er ikke så enkelt å måle opp 5 gram med gjær som skal brukes her, men det er ikke så viktig at det blir helt nøyaktig, ca. går fint :-)
Ingredienser:
ca. 2 liter hvetemel
4 dl finmalt rug
3 ts salt
9 dl lunkent vann
1 ss honning
5 gram gjær

Tilberedning:
Bland 1,5 liter av hvetemelet og alt rugmelet sammen med saltet i en stor bolle. Varm vannet til det er lunkent, og bland inn gjær og honning.

Lag en fordypning i melet og bland inn vannet, litt etter litt, mens du rører det inn med en sleiv eller med hendene (kan også bruke kjøkkenmaskin). Når alt vannet er jobbet inn i melet, vil du ha en klissete deig. Elt forsiktig og la stå i et kvarters tid, så melet får tid til å trekke til seg fuktighet. Elt deigen. Er den veldig klissete, ha i mer mel. Elt i en halvtimes tid. Ha på plast på bollen og sett den på et sted uten trekk der temperaturen er stabil og rundt 20 grader. La den heve til den er dobbelt så stor. Dette tar mye tid, litt avhengig av temperaturen. Jeg lot den stå i 4-5 timer, men du kan godt la den stå over natta.

Løft ut deigen, del den i to eller tre og form den til fine, avlange brød. Dekk til med plast og kjøkkenhåndkle og la heve til de er dobbelt så store. Slå opp brødene en gang til, det vil si at du slår ut lufta av dem. Legg dem godt fra hverandre på et stekebrett og dekk til med et kjøkkenhåndkle (ikke plast den siste gangen). Varm ovnen til den er 220 grader. La brødene heve til de er dobbelt så store. Skjær grunne snitt i toppen av brødene med en tynn, skarp kniv og sett i ovnen. Skru ned varmen til 180 grader og stek i omtrent 45 minutter midt i ovnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar