mandag 19. september 2011

Falukorvgryte


Oppskrift (4-6p):

1 ss meierismør
1 løk
1 brokkoli
4 gulrøtter
1 pk middagsfalukorv
(1 pakke)
150 g fullkornpasta

Smelt smøret i en gryte, ha varmen på middels og tilsett løk i delt i biter, brokkoli i buketter og gulrøtter i skiver. Stek i ca. 10 minutter til grønnsakene begynner å bli litt myke, rør av og til så det ikke brenner seg i bunnen. Del falukorven i skiver og ha i. Skru ned varmen litt og stek videre i 10 minutter til under lokk, rør av og til. Pastaen kokes etter anvisning på pakken og tilsettes i gryta rett før servering.

søndag 18. september 2011

Chiligryte


Oppskrift (2-3p):

1 løk
400 g kjøttdeig
1 paprika
1 boks hakket tomat m/ chili
1 boks tomatbønner
(tørket chili)
salt og pepper

Hakk løken og stek den sammen med kjøttdeigen. Ha deretter i paprika i biter, hakkede tomater og tomatbønner. La det småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt, pepper og evt. mer chili, kommer an på hvor sterkt du liker det. Jeg er glad i sterk mat og tilsatte 1/2 ts tørket chili i denne gryta :)

Server med nachos og rømme!

Ostepanne med skinke


Oppskrift (4p):

1 ss smør
5 egg
5 ss melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
150 g skinke i strimler
ca. 10 osteskiver

Varm opp stekepannen på middels varme og ha i smøret. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell i pannen. Dryss over skinkestrimlene og legg osteskivene på toppen. Legg på lokk og la det stå til det stivner (5-10 min.)

torsdag 15. september 2011

Elgkjøttkaker


Oppskrift:
1 kg kjøttdeig av elg
3 ts salt
2 egg
3 ss potetmel
1/2 dl fløte
6-8 knuste einebær
1 ts pepper
1 krm revet muskatnøtt

Ha alle kjøttdeigen og saltet i en bolle rør det seigt. Tilsett et egg av gangen og rør godt. Ha i resten av ingrediensene og bland alt godt sammen. Varm opp en stekepanne med en god slump meierismør oppi, form kjøttkaker med skje og brun de godt på begge sider. Legg de til siden og stek ut stekepannen med 3 dl vann.

Saus:
50 g meierismør
1 dl hvetemel
1 l vann/sjy
1 dl fløte
1/2 ts sukker
1/2 ts eddik
salt og pepper

Brun smøret i et gryte, og tilsett hvetemelet. Skru ned til middels varme og la blandingen bli brun, rør ofte så det ikke brenner seg. Kok opp 7 dl vann og rør inn halvparten i bruningen, rør godt før du tilsetter resten av vannet og sjyen etter kjøttkakestekingen. La det småkoke 5-10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og kjøttkakene. La det stå på lav varme til kjøttkakene er brune helt igjennom.

Server med poteter, grønnsaker og gjerne rognebærgele!

søndag 11. september 2011

Himmelsk marengskake


Denne kaken smaker rett og slett... HIMMELSK! ;)
Det brune sukkeret i marengsen gir en fin lysebrun farge på kaken.

Kakebunn:
3 eggeplommer
1 egg
80 g sukker
2 ss hvetemel
1 ts bakepulver

Marengsbunn:
3 eggehviter
180 g brunt sukker

Pynt på marengsbunnen:
50 g peanøtter
50 g kokesjokolade

Sjokoladekrem:
75 g smør
100 g kokesjokolade
100 g melis
2 eggeplommer

Fyll:
3 dl kremfløte

Framgangsmåte:

Kakebunnen: Pisk eggeplommer, egget og sukker luftig sammen. Sikt over hvetemel og bakepulver og vend i. Ha deigen i en rund kakeform med bakepapir i bunnen. Stekes ved 150 grader i 15-20 minutter. Avkjøles helt i formen, løsne den deretter med en skarp kniv.

Marengsbunnen: Pisk eggehvitene stive. Tilsett brunt sukker og pisk videre til du får tykk marengs. Ha den over i en rund kakeform med bakepapir i bunnen. Stekes midt i ovnen ved 150 grader i 60 minutter. Dryss over hakket sjokolade og peanøtter over bunnen med en gang du tar den ut av ovnen. La den avkjøles helt i formen. Løsne den deretter med en skarp kniv og løft den forsiktig av bakepapiret.

Sjokoladekrem: Smelt smøret i en liten kjele, ta av platen og ha deretter i kokesjokoladen og la den smelte. Rør inn melisen til den har løst seg opp og du har en jevn blanding. Pisk tilslutt inn eggeplommene.

Montering: Legg kakebunnen forsiktig over på et fat, smør over sjokoladekremen i et jevnt lag. Dekk med pisket krem og legg forsiktig marengsbunnen på toppen. Sett kjølig fram mot servering.

Grove pannekaker


Pannekaker er vel nesten på grensen til å kunne kalles middag, men er jo så godt. For at det skal mette en stund lager jeg ofte suppe til og bruker grovt mel i røra. Dessuten MÅ det være blåbær og bacon til ;)

Oppskrift til 4 p:
3 egg
9 dl melk
3 dl fint sammalt hvete
eller byggmel
2,5 dl fint hvetemel
1 ts salt
1 ss sukker (valgfritt)
2 ss smeltet smør

Ha eggene i en bolle og pisk dem lett sammen, tilsett halvparten av melken. Rør deretter inn mel, salt og sukker. Å ha i bare halvparten av melken før du tilsetter melet gjør det enklere å røre ut klumpene. Tilslutt har du i resten av melken og smøret, la røra stå en halvtimes tid før du begynner å steke pannekakene.






onsdag 7. september 2011

Rognebærgele

Rognbærgele smaker veldig godt til viltkjøtt. Smaken på geleen blir mildere når man tilsetter epler, men man kan selvsagt lage men bare rognbær også. Oppskriften er hentet fra "den rutete kokeboken" av Ingrid Espelid Hovig.

Oppskrift:

1 kg rognebær
500 g epler
7,5 dl vann
-
9 dl sukker pr. liter silt saft
-

Rens rognbærene og skyll dem godt. Fjern kjernehusene i eplene og del dem i biter. Kok bærene og eplebitene i vannet til eplene er blitt myke og rognbærene har fått en blassere farge. La dette renne av seg i en saftpose i minst en halvtime.

Mål opp saften og kok den i 5 minutter. Tilsett sukkeret, litt av gangen mens du rører. Rør videre til sukkeret er oppløst. Kok geleen forsiktig i ca. 15 minutter uten å røre i den. Ta en geleprøve ved å hell litt av massen på en kald asjett. Sett det kaldt og se om den "rynker" seg foran skjeen.

Løft kjelen av platen og la den stå noen minutter. Skum eventuelt godt av med en skje. Fyll geleen på varme glass og sett på lokk. Settes kaldt.


fredag 2. september 2011

Lukket valnøtt


Min versjon av lukket valnøtt:

Bunn
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt over hvetemel og bakepulver, vend forsiktig sammen. Hell røren i en bakepapirkledd form (24 cm i diameter). Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter. Sjekk med kakenål om den er ferdig. Avkjøl helt i formen. Ta den forsiktig ut av formen og del den i tre bunner med en skarp kniv.

Fyll
1 pk vaniljekrem
2 bokser kremfløte
1 dl jordbærsyltetøy
100 g valnøttkjerner
50 g kokesjokolade

Pisk krem av den ene boksen med fløte, og bland forsiktig sammen med vaniljekremen. Bruk litt av den andre boksen med fløte til å dynke bunnene med. Legg den første bunnen på et kakefat og smør på halve av jordbærsyltetøyet, halv krem/vaniljekremen over, valnøtter og sjokolade oppå der igjen. Legg over neste bunn og gjenta det samme der. Ha over den siste bunnen, pisk resten av kremfløten til krem og smør den over toppen og på sidene.

Pynt
1 rull marsipan
eller ett marsipanlokk
100 g kokesjokolade

Kjevle ut marsipanen, bruk litt melis om det er klissete. Eller bruk ferdig marsipanlokk. Legg den forsiktig over kaken og skjær til kantene. Smelt kokesjokoladen over vannbad og ringle den over kaken til pynt.

torsdag 1. september 2011

Snar jordbæris


Denne desserten lager du mens kaffen trakter! Smaker godt gjør den også :) Hvilken fløte du vil bruke er opp til deg, både mat- og kremfløte fungerer helt fint.

Oppskrift (3-4 p):

150 g fryste jordbær
2 dl fløte
1-2 ss sukker

Ha alt i en blender og kjør sammen til alt er godt blandet, kan godt være noen biter igjen.